slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

V velikem finalu Portoroža Arnaboldi in Lestienne

Na turnirju ATP Challenger Zavarovalnica Sava v Portorožu je ostal le še finale v konkurenci posameznikov kjer se bosta pomerila igralca s podobnim ratingom in podobnimi karakteristikami, Italijan Andrea Arnaboldi in Francoz Constant Lestienne.

Arnaboldi je na poti do finala kot zadnjega ugnal Španca Adriana Menendeza, s katerim se že 12 let srečujeta na turnirjih serije challenger, a sta, četudi prvič leta 2006, odigrala le šest medsebojnih tekem. V polfinalnem obračunu, ki je kljub dvema nizoma trajal kar tri ure in tri minute, je bilo moč videti številne izmenjave, a je na koncu krajšo potegnil Španec, ki naporen ritem ni zdržal. Bržkone je o porazu odločala rahla poškodba ledvene mišice zaradi katere je dežurni fizioterapevt moral dvakrat priskočiti na pomoč. Arnaboldi ni spreminjal taktike in je počasi uničeval Španca. Slednji je po izgubljenem prvem nizu skušal skrajševati točke, a so bili njegovi napadi premehki in Arnaboldi je nekajkrat uspešno poslal žogo mimo Španca. Po zmagi s 7:6 (4) in 7:5 sta se igralca sporekla pri sodniškem stolu in Blaž Anže Pipan se je moral moško postaviti, da igralca nista stopila skupaj. Po dvoboju se 30-letni Arnaboldi ni želel dotikati spora, a je veselo dodal: »To je moj prvi finale v karieri. 18-krat sem bil že v polfinalu, a nikdar mi ni uspelo priti do finala. Če zmagam v Portorožu bo to moj največji uspeh. Sicer sem se pred tremi leti prek kvalifikacij prebil v glavni del turnirja v Parizu, tam zmagal 1. krog in v drugem izgubil proti Marinu Čiliću, a to bila le moja prva trofeja. V Portorožu je res lepo, a letošnji pogoji so izjemno težki. Vročina in vlaga pač naredita svoje.«

Andrea Arnaboldi, foto: Vid Ponikvar/Sportida

V drugem polfinalu je štiri leta mlajši Francoz Constant Lestienne brez težav s 6:3, 6:2 premagal, morda največje presenečenje letošnjega turnirja, Nemca Dominika Koepferja. 23-letni Nemec ni imel proti orožja za Francozovo vztrajnost, hitrost in lucidnost v pomembnih trenutkih dvoboja. Lestienne je z razliko od Arnaboldija že enkrat osvojil turnir serije challenger in sicer leta 2016 v Ostravi, a ga spremlja suspenz ITF, ker je bil kaznovan zaradi stavniške afere, pri kateri naj bi sodeloval od leta 2012 do 2015.

Oba igralca sta visoka 180 cm in oba se zadnje leto držita na položajih okrog 150. mesta na lestvici atp. Statistično ima morda manjšo prednost Lestienne, ker na letošnjem turnirju velja za igralca, ki osvoji največ točk na svoj drugi servis, poleg tega pa med vsemi igralci daje najmanj možnosti nasprotniku za brejk. Statistika seveda ne bo odločala sobotnega finala, vsekakor pa bo nekoliko večji pritisk na Italijanu, ki, kot rečeno, lovi svojo prvo turnirsko zmago.

Constant Lestienne, foto: Vid Ponikvar/Sportida

V velikem finalu konkurence dvojic sta Španec Gerard Granollers in Čeh Lukas Rosol brez večjih težav zdržala pritisk favoritov in vpisala prvo skupno zmago. Že kar legendarni Čeh Rosol, leta 2014 je bil 26. na lestvici ATP, je lani v Portorožu klonil v finalu, zdaj je prišel po maščevanje.

Po zmagi, na turnirju je prvič igral z Gerardom Granollersom, je dejal: »Lani sem tu izgubil proti Hansu Podlipniku, letos sem prišel v Portorož nadgraditi to uvrstitev. Hvala prijatelju Gerardu, kot tudi izjemnemu turnirju ter prijateljem, ki me spremljajo na slovenski obali.« Rosol in Granollers sta v 1. krogu premagala druga nosilca Argentinca Agamenoneja in Venezuelca Martineza (5:7, 6:2, 10:4), potem pa do konca turnirja nista oddal niti niza. Zadovoljna sta bila tudi Nikola Čačić, Srb, ki se je rodil v Banja Luki ter Avstrijec Lucas Miedler, ki prav tako nista bila med postavljenimi dvojicami. Zmagovalca sta si razdelila 3950€, poraženca v finalu pa 2350€.

Gibaj, mladina!

Dobrodelni projekt Gibaj, mladina, bo svoj prvi vrhunec doživel v soboto zvečer, ko bo predsednik Tenis Slovenija predal ček predsednici Zveze prijateljev mladine Aniti Ogulin. Sredstva, ki so se namenjena otrokom za njihove aktivnosti v šolskem letu 2018/19, so se zbirala pred sms sporočil (TENIS5 na 1919), s prodanimi vstopnicami dobrodelnega koncerta skupine Big Foot Mama in akcija pa je bila dodatno podprta s številnimi kratkimi filmi v katerih je blestel Rado Mulej, ki se je v vlogi ambasadorja projekta odlično odrezal. Ob številnih akcijah in dobri podpori slovenskih medijev, velja izpostaviti tudi licitacijo športne opreme vrhunskih športnikov Gorana Dragiča, Anžeta Kopitarja, Jakova Faka in Rafaela Nadala.

V soboto bo, tudi s prenosom na Kanalu A, veliki finale posameznikov ob 20. uri, pred njim pa se bosta v ekshibicijski tekmi pomerila, nekdanji 43. igralec na svetu Grega Žemlja in ambasador »Gibaj, mladina« Rado Mulej.

Partnerji