slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

ATP Challenger Tilia Slovenia open – ‘back on track’

Mesto rož in portoroška igrišča letos ne bodo samevala. V prijetnem terminu, uvodnem tednu julija, bodo v ospredju fantje in tenis.

Uradno ime turnirja je ATP Challenger Tilia Slovenia Open. Turnir bo potekal v organizaciji Teniške zveze Slovenije na glavnem stadionu (trda podlaga) od 1. do 7. julija 2013, osnovni nagradni sklad pa bo znašal 35.000 ameriških dolarjev. Turnir bo potekal v času, ko se bo dogajanje na sveti angleški travi v Wimbledonu prevesilo v drugi teden. Če kateremu izmed slovenskih igralcev ne bo uspel senzacionalen preboj med 16 najboljših na Otoku, se bodo najverjetneje kar vsi iz Londona hitro preselili v ”mesto rož”, ki tako pričakuje kakovosten seznam udeležencev. Med njimi bi se lahko znašli tudi vsi trije domači ”mušketirji”, ki so se zakoreninili med najboljših sto na svetu. Aljaž Bedene, Blaž Kavčič in najtrofejnejši Grega Žemlja. Vsi trije beležijo dobre rezultate iz preteklih domačih challengerjev. Organizatorji si želijo, da bodo to tradicijo nadaljevali tudi na letošnjem turnirju. Motivov za udeležbo pa ne bo manjkalo tudi preostalim Slovencem, ki se želijo na svetovni jakostni lestvici prebiti višje.
Posebno povabilo bo sicer dobil tudi četrti najvišje uvrščeni Slovenec na ATP lestvici Blaž Rola, o ostalih »wild cardih« pa bo odločil kapetan Blaž Trupej. Ni izključujoče, da bo zaradi popularizacije turnirja, morda šel kakšen tudi igralcu iz sosednjih držav.

V istem terminu, se bo na »teniškem festivalu«, kot ga imenuje organizator, odvijalo več turnirjev in tako tekmovalo čez 1000 igralcev tenisa, med katerimi bodo tudi najmlajši igralci in igralci na vozičkih. Dvoboji slednjih se bodo odvijali čez cel dan, dvoboji ATP Challeneger Tilia Slovenia open pa v popoldanskem in večernem terminu. Na igriščih bo namreč možno igrati tudi pod žarometi. Ura nedeljskega finala pa bo – razumljivo – prilagojena finalu Wimbledona.

Letošnji nagradni sklad Tilia Slovenia Open znaša 35.000 $ in gostoljubje, dolgoročna strategija organizatorjev pa je zviševanje tako nagradnega sklada, kot tudi sam nivo turnirja.
Portorož je pogrešal druženje s teniško smetano. Rusinja Ana Čakvetadze je 25. julija 2010 osvojila turnir v Portorožu, nato pa se igrišče ŠRC Marine ni več družilo z vrhunskim tenisom. Edini (in največji) WTA turnir v Sloveniji se je preselil v Baku, slovenskim ljubiteljem tenisa pa preprečil, da bi lahko tudi v prihodnje vsaj slab teden uživali v družbi nekaterih izmed najboljših igralk na svetu, med katerimi so kot po pravilu nastopile tudi najboljše Slovenke. Tudi s tega razloga se je Teniška zveza Slovenije odločila ATP Challeneger teniški turnir uvrstiti nazaj v koledar profesionalnih teniških igralcev.

Prireditev v Portorožu bodo obogatile še bogate spremljajoče zabavno-glasbene aktivnosti, združene pod skupnim nazivom ”Festival slovenskega tenisa”.

Partnerji