slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

V finalu Portoroža Mayer in Medvedev

Prvič v štirih letih turnirja Tilia Slovenia Open v finalu ne bo slovenskega igralca. Po zmagoslavju Grega Žemlje 2013 in lanskemu finalu ter zmagi Blaža Kavčiča 2014, je letošnji največji dosežek polfinale, ponovno Grega Žemlje. Pot do finala mu prekrižal, največje ime iz teniškega sveta, ki je nastopilo v Portorožu, Florian Mayer. 32 letni Nemec je bil nekoč 18. igralec na svetu, njegova letošnja zmaga v Halleju, kjer je na poti do slavja premagal Keija Nišikorija in Dominica Thiema, 7. in 8. igralca na svetu, pa le dokazujeta, kako izvrsten igralec je Mayer, ki v letih 2014 in 2015 zaradi poškodb skorajda ni igral. V polfinalnem obračunu je Nemec igral točno tako, kot je dan prej napovedal Žemlja, nepredvidljivo do skrajnosti. Številne menjave ritma, različni bekendi in dovolj močan in natančen začetni udarec, je bilo preveč, za sinoči ne preveč razpoloženega Žemljo. Mayer je ob zmagi s 6:2 in 6:2 imel sedem priložnosti za odvzem servisa, Žemlja le dve. Prvi nosilec je na koncu osvojil 57 točk, Žemlja kar 21 manj. Dvoma o zmagovalcu tokrat resnično ni bilo, kar je potrdil tudi najboljši slovenski igralec: »Mayer je danes pokazal, zakaj je bil 18. igralec na svetu. Meni je žal, da nisem igral bolje, saj se v Portorožu resnično dobro počutim. S takšnim igralcem izgubiti ni katastrofa.« Mayer je po tekmi najprej odtekel nekaj krogov in šele nato stopil pred občinstvom na edinstvenem kotičku za igralce zunaj stadiona, kjer na svoj račun, s fotografiranjem ali podpisi, lahko pride praktično vsakdo: »Odigral sem najboljšo tekmo na tem turnirju. Vsak dan igram bolje. Vesel sem, da sem v finalu. Nekaj točk sem dobil v zadnjem času, še posebej z zmago v Halleju. Morda bom do konca sezone med najboljšimi 50 igralci na svetu.«
Mayer se bo v sobotnem finalu ob 20. uri, tudi s prenosom na Kanalu A, pomeril z mladim Daniilom Medvedevim iz Rusije, ki se je sploh prvič uvrstil v finale turnirja serije challenger. Trenutna uvrstitev na lestvici ATP (171) je njegova rekordna, saj je 20 letnik iz Moskve letošnjo sezono začel s 329. mesta. Njegov napredek je več kot očiten, želje po merjenju moči z boljšimi pa mu tudi ne manjka, vsaj tako je soditi po polfinalni zmagi: »Srečen sem zaradi nastopa v finalu. Raje bi igral proti Mayerju, ker je tukaj najboljši igralec.«, si je želel Daniil in hkrati položil vso breme favorita Mayerju.
V konkurenci dvojic sta v finalu Belorusa Sergey Betov in Ilya Ivashko obrnila potek tekme proti Hvratoma Tomislavom Draganjo in Ninom Serdarušičem. Hrvata sta hitro dobila prvi niz s 6:1, v drugem je bil dovolj brejk na račun Belorusov, v hitrem tretjem nizu pa sta bila Hrvata daleč od uspeha.
Ob pestrem dogajanju, pravzaprav skozi ves teden, je bil petkov dan namenjen tudi tradicionalnemu turnirju Tilia Bussines Open, kjer je glavni sponzor teniškega turnirja v Portorožu organizira svoj rekreativni turnir z namenom športnega udejstvovanja, druženja in bolj kot ne, neformalnih poslovnih pogovorov. Med več kot 50-imi igralci sta na koncu zmago in to na osrednjem igrišču ŠRC Marina slavila Marjan Grobiša in Brane Sotlar, ki sta v finalu s 6:2 premagala Jureta Arneža in Boštjana Hrabarja.

Partnerji