slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Blaž Kavčič in Blaž Rola ekspresno v drugi krog

Ob vročini, ki na vse pretege seka pod lahka poletna oblačila na turnirju Tilia Slovenia Open v Portorožu, na trenutke z največjim ponosom lahko pokažemo na delo mladih pobiralcev žog, kot tudi na sodniško ekipo, ki praktično brez napak opravlja svojo vlogo. Ko pa na trdo podlago teniškega stadiona ŠRC Marina stopijo najboljši slovenski teniški igralci in brez težav opravijo z nasprotniki v prvem krogu, turnir že v uvodnih dneh z odliko sledi svojemu osnovnemu namenu, omogočiti najboljšim slovenskim igralcem, da na domačih tleh dosegajo dobre rezultate in mladih slovenskim teniškim upom dati priložnost nabiranja prepotrebnih izkušenj.
Za veselje na lepo polnih tribunah sta poskrbela oba Blaža. Kavčič je proti levorokemu Michalu Koneycnemu, v dvoboju brez pravega ritma, pokazal svojo preudarnost in potrpežljivost ter iz igre v igro počasi trl voljo nasprotniku. Čeh je nekoliko več tvegal z začetnim udarcem in zadel pet asov (Kavčič dva), a je bil v igri bistveno slabši. Slovenski zmagovalec turnirja leta 2014 je izkoristil kar 90% prvih servisov in skupaj osvojil 62 točk, Konecny le 44. Po zmagi s 6:4 in 6:1 je Blaž Kavčič dejal: »Bil je zelo neugoden tekmec za prvi krog. Ima nenavaden stil igre, močne servise in zelo malo pravih izmenjav, pri katerih bi lahko začutil udarce, ki jih ob vrnitvi po poškodbi potrebujem čim več. A pomembno je, da sem hitro opravil delo in da nisem zapravil veliko energije, ki jo bom potreboval za nadaljevanje turnirja.«
Blaž Rola je drugič v karieri nastopil v Portorožu in prvič zmagal. S 6:3 in 6:2 je hitro opravil z najboljšim turškim igralcem Marselom Ilhanom (235. ATP). Turškega predstavnika je premagal drugič v karieri. Prvič po maratonskem boju v finalu sredozemskih iger 2013, tokrat je bilo dvoboja konec po dobri uri. “Zelo sem zadovoljen s svojo igro. Na začetku sem bil malce skeptičen, saj nisem vedel, kako se bo obnesel prehod na trdo podlago. A igra mi je hitro stekla in ujel sem svoj ritem. Pomagala mi je tudi podpora s tribun, na katerih je bilo veliko mojih Ptujčanov,” je dejal 25-letni Rola.
Ena polovica Ptujčanov je bila na osrednjem igrišču, druga pa na stranskem. Tam je svoj prvenec na turnirjih serije challenger doživel 17-letni Sven Lah. Z Rolo živita le nekaj kilometrov narazen, prav izkušenejši meščan pa mu je s treningi in nasveti pomagal do dobre igre proti več kot 1500 mest višje uvrščenemu, sicer drugemu nosilcu na turnirju, Argentincu Renzu Olivi, 113. Igralcu na svetu. “Resda je razlika med nama na papirju ogromna, vendar je bilo na igrišču kar izenačeno. Zame je bila to enkratna izkušnja in komaj čakam, da se prihodnje leto vrnem v Portorož,” je dejal Lah. Njegov krvnik bo naslednji nasprotnik Blaža Role.
V drugi krog so se danes uvrstili še srbska igralca Zekič in Tepavac, Belgijec Mertens, Madžar Fucsovics, Rusa Medvedev in Kudryavtsev, Slovak Kovalik in Belorus Ivashka.

Partnerji