slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

V Portorožu prvi nosilec Florian Mayer

Mayerju se bodo na turnirju ATP Challenger Tilia Slovenia Open uprli vsi najboljši Slovenci, Grega Žemlja, Blaž Rola in Blaž Kavčič. Med prijavljenimi igralci ni lanskega zmagovalca Italijana Luce Vanija, ki bo nastopil v domačem Fanu, saj je ATP v času trajanja portoroškega turnirja dodelilo turnir tudi kraju ob Jadranskem morju.

Najvišje postavljeni Slovenec bo Grega Žemlja, zmagovalec Portoroža 2013 in finalist 2015, ki je trenutno 142. na lestvici ATP, Blaž Rola je 179., medtem ko se Blaž Kavčič, zaradi poškodbe noge, vrača na stara pot tudi z dobro popotnico turnirja v kanadskem Winnipegu, kjer je igral v finalu.

Na izjemnem 18. mestu lestvice ATP pa je bil leta 2011 nemški teniški igralec Florian Mayer, ki  zbira izkušnje s profesionalnih teniških turnirjev že od leta 2001. Po uvodnih letih, ko je Flo, kakršen je njegov vzdevek, nastopal na manjših turnirjih, je leta 2003 vstopil v elitni svet tenisa in opozoril nase tako močno, da mu je ATP leta 2004 podelila nagrado za najboljšega novinca v svetovni teniški karavani. 190 cm visoki Mayer je v karieri osvojil dva turnirja ATP, pred petimi leti v Bukarešti (pesek) in letos meseca junija v Halleju (trava), kar priča, da je trenutno v izjemni formi. Na poti do zmagoslavja v domačem Halleju je premagal šestega in sedmega igralca na svetu, Japonca Nišikorija in Avstrijca Thiema. Odlično je igral tudi v Sttutgartu teden dni prej, ko je v četrtfinalu po ogorčenem dvoboju v obeh nizih po dveh podaljšanih igrah izgubil proti Rogerju Federerju.

32 letni Florian Mayer v Portorož prihaja z odlično popotnico in še boljšim kariernim zaslužkom, saj je z nagradami zaslužil precej več kot vsi slovenski teniški igralci skupaj, dobrih 6 milijonov ameriških dolarjev.

V glavni del turnirja sta neposredna uvrščena Žemlja in Rola, medtem ko je Kavčič (zmagovalec turnirja 2014) prejel vabilo od kapetana moške članske reprezentance Blaža Trupeja. Prav tako je Trupej vabili podelil tudi Tomu Kočevarju Dešmanu (676.) in nadarjenemu mladincu, Ptujčanu Svenu Lahu. Četrto vabilo, ki ga je podelila zavarovalnica Tilia, pa je romalo v Nemčijo od koder prihaja Yannick  Maden (368.) 26 letni Nemec je letos v italijanski Perugi z 1:2 v nizih izgubil z Blažem Rolo.

V kvalifikacijah je bilo za šest slovenskih teniških igralcev razdeljenih prav toliko vabil. Blaž Trupej je podelil vabilo Aljažu Radinskemu (lanski četrtfinalist v Portorožu), Maticu Špecu in Nikolašu Klemnu. Vabilo sta prejela tudi, letošnji članski državni prvak Domen Gostinčar in njegov nasprotnik v finalu Gregor Boh, Tenis Slovenija pa je zadnje vabilo podelila še Jakobu Aljažu Kaplji.

Partnerji