slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Teniški turnir Tilia Slovenia Open 2015 je postregel z nekaj presežki

V Portorožu se je od 8. do 15. avgusta 2015 odvijal tretji Tilia Slovenia Open dogodek, v organizaciji Tenis Slovenija in v sodelovanju z Občino Piran. V ospredju je bil seveda profesionalni moški teniški turnir ATP Challenger Tilia Slovenia Open 2015, na katerem je sodelovalo 70 teniških profesionalcev. V sklopu Tilia Slovenia Open dogodka, je na igriščih lokalnega teniškega kluba Val Portorož potekal tudi Tenis Fest, kjer je tekmovalo skoraj 800 mlajših tekmovalcev iz 88-ih slovenskih klubov. Glavna dodana vrednost za vse obiskovalce in vizualni presežek letošnjega dogodka Tilia Slovenia Open pa je bil zagotovo t.i. Fun Zone. Znotraj tega so bili v režiji FM Agencije organizirani trije koncerti – Perpetuum Jazille, Magnifico in DJ večer z ekipo Sharkastique Tunes, Tomom Novyem in Paolom Barbatom – na katerih se je zbralo nekaj več kot dva tisoč gledalcev. Zabavni program so popestrili tudi ostali dogodki, kot so bile sponzorske animacije, mini tenis na plaži in dobrodelni poker turnir, v sklopu katerega je je bil zbran rekorden znesek (2.200 €) za sklad OŠ Lucija.

Posebej je potrebno izpostaviti obisk na letošnjem dogodku, kjer izstopa osrednje igrišče teniškega stadiona ŠRC Marina, katerega tribune so bile na finalu povsem polne – kapaciteta stadiona skupaj z VIP delom je bila 1.750 sedišč. V vseh dneh teniškega turnirja serije ATP Challenger je katero izmed tekem teniških profesionalcev videlo preko 8 tisoč ljubiteljev tenisa. Če k temu dodamo številne starše in podpornike mlajših igralcev, ki so nastopili na Tenis Fest-u ter obiskovalce koncertnega dogajanja, potem je dogodek Tilia Slovenia Open 2015 s krepko preko 10 tisoč obiskovalcev skozi deset dni zabeležil rekorden obisk.

Pomemben korak pri povezovanju mladih teniških igralcev in profesionalcev, je opravila letošnja ekipa TK Val Portorož, ki je z odlično organizacijo Tenis Fest-a prisluhnila skritim željam mladih igralcev. Vsi nastopajoči so s posebno akreditacijo dobili poseben status na dogodku Tilia Slovenia Open 2015 in z različnimi aktivnostmi, kot npr. podelitev različnim kategorijam na stadionu ŠRC Marina tik pred finalnim nastopom Grege Žemlja in Luce Vannija, vse skupaj še bolj povezali. Svoj zvezdniški sijaj so prejeli tudi udeleženci finala teniškega turnirja Tilia Business Open, katerega se je udeležilo 64 poslovnežev. Finalisti so namreč prvi del finala odigrali prav na osrednjem igrišču, drugega pa na zunanjem igrišču, neposredno po finalu dvojic, v katerem sta Francoz in Indijec, Martin/Raja, presenetila prva favorita, rusko-švedsko navezo, Bury/Siljestrom.

Zmagovalec teniškega turnirja ATP Challenger Tilia Slovenia Open 2015, z nagradnim skladom 42.500 €, je postal 30-letni Italijan Luca Vanni, ki je sploh prvič zmagal na turnirju serije ATP Challenger. Uspeh ga je potisnil na 118. mesto lestvice ATP, hkrati pa je postal najstarejši igralec, ki je prvič zmagal na ATP Challenger-ju v zadnjih štirih letih. S finalistom Gregom Žemlja sta v zadnjih letih izkusila podobno tekmovalno – življenjsko usodo. Medtem, ko je Žemlja očitno okreval po številnih boleznih, ki so mu jih pripisali zdravniki, pa je Vanni dobro saniral poškodbo in operacijo kolena, ki ga je z igrišč oddaljila za dve leti. Zanimiv je bil tudi pristop obeh finalistov, ki sta na turnir v Portorož prišla skoraj neposredno z dopusta.

Luca Vanni: »Tega tedna v Portorožu ne bom nikoli pozabil. Igral sem proti Gregu, ki sem ga prej gledal po televiziji, zmagal sem svoj prvi turnir in občutil izjemno vzdušje, tako slovenskih kot tudi številnih italijanskih gledalcev.«

Grega Žemlja: »Portoroški turnir je moj, domač turnir. Odlično se počutim tukaj in organizatorji resnično poskrbijo za vse. Stadion je bil popolnoma poln. Ljudje so prišli na stadion in glasno spodbujali, kar je dokaz, da skupaj lahko peljemo slovenski tenis naprej.«

Finalni obračun je ob predsedniku Tenis Slovenija, Marku Umbergerju, županu občine Piran Petru Bossmanu, slovenski teniški legendi Mimi Jaušovec in vodstvu zavarovalnice Tilia (Andrej Kavšek, Jaka Dolenc in Denis Topčič), že tretje leto zapored spremljal tudi častni pokrovitelj turnirja, predsednik republike Slovenije, g. Borut Pahor, ki je ob koncu dejal: »Rad sem tu v Portorožu, kjer so slovenski teniški igralci, še posebej Grega Žemlja, ponovno dokazali, da so vredni tako odličnega turnirja. Prav tako lahko rečem, hvala vsem, ki ste prišli v Portorož na turnir.«

Zagotovo je letošnji dogodek pustil dober vtis, tudi zaradi zgodbe, ki naj bi pomagala slovenskemu tenisu. Grega Žemlja je zadnji dve leti iskal razloge za različne oblike mononukleoze in posledične težave in prav letošnji turnir Tilia Slovenia Open mu je dal novih moči. S finalom je na lestvici ATP napredoval za 59. mest, kar pomeni, da bo lahko v prihodnje neposredno uvrščen na turnirje serije ATP Challenger, s tem pa si bo lažje utiral pot do mest, kjer je že bil pred dvema letoma (43. ATP). Posebno zgodbo je v Portorožu spisal 20-letni Aljaž Radinski iz Bistrice ob Dravi, ki izjemno izkoristil povabilo kapetana slovenske reprezentance Blaža Trupeja, se uvrstil v četrtfinale in opozoril slovensko javnost, da vendarle iz ozadja prihajajo mlajši igralci, ki bodo ob dobrem delu in nekaj sreče lahko ujeli Žemljo, Kavčiča in Rolo.

Lanski zmagovalec Blaž Kavčič je zaradi poškodbe letošnji nastop moral odpovedati, a se je pred turnirjem odzval in pomagal pri promociji največjega poletnega športnega dogodka v Sloveniji. Blaž je tudi sprejel vlogo strokovnega komentatorja na televiziji Kanal A, ki je letos prenašala polfinalno in finalno tekmo, katero je v zadnjem nizu spremljalo preko 53.000 gledalcev. Skupaj s slovensko legendo Mimo Jaušovec, je bil Blaž tudi gost turnirja Tilia Business Open. Prav v Portorožu pa je bilo moč premierno videti napovednik kratkega dokumentarnega filma o Mimi Jaušovec, ki nastaja v produkciji Tilia Tenis in Final Focus. Vsekakor si edina Slovenka z osvojenim teniškim Grand Slamom dokumentarni film zasluži. Dokumentarec bo na televizijske zaslone prišel predvidoma v drugem delu jeseni.

Gregor Krušič, direktor TZS: »Priznam, da sem imel precej treme pred dogodkom. Stopili smo v večje čevlje v primerjavi s preteklima letoma, a vidim, da smo lahko zelo zadovoljni. Število obiskovalcev se je povečalo, dodali smo koncertni program v t.i. Fun Zone, kjer smo še naprej ohranili tudi Players Corner. Številne nagradne igre in promocija z mini teniškim igriščem na plaži, so popestrili dogajanje in verjamem, da tudi animirale turiste. Videli smo, koliko je bilo Italijanov na finalu. Izjemen teden je za nami, tudi z nekaj presežki in rekordi.«

Sledi še nekaj teniške statistike:

… največ igralcev (10) je prišlo iz Slovenije in Italije. Iz oddaljenih držav so  v Portorožu nastopili, denimo igralci iz Kitajske, Japonske, Tajpeja, Brazilije, Indije… itn.

… najboljši pri začetnem udarcu je bil prav gotovo zmagovalec Luca Vanni, ki je postregel s povprečno desetimi asi na dvoboj

… po odstotku zadetih prvi servisov je bil odličen peti Aljaž Radinski (65,96%), Grega Žemlja (62,22)pa je bil deveti

… največ točk, skoraj 60%, je na svoj drugi servis osvojil Mirza Bašič (BIH), drugi je bil Grega Žemlja

… zmagovalec Luca Vanni je ves turnir le dvakrat moral oddati igro na svoj servis, kar je svojevrsten rekord, saj je Italijan osvojil kar 96% iger na svoj servis. Žemlja je bil drugi z 92% izkoristkom

… Odličen je bil Aljaž Radinski (43%), na skupno drugem mestu, v osvojenih točkah na nasprotnikov prvi servis, medtem ko je bil na nasprotnikov drugi servis najbolj uspešen Italijan Lorenzi (60%)

… najdaljši dvoboj sta v Portorožu odigrala Čilenec Gharin in Francoz Guez (7:5, 2:6, 7:5), dvoboj je trajal 2 uri in 30 min, medtem ko je bil najkrajši dvoboj med Slovakom Lackom in mladim Slovencem Jakom Kapljo (6:2, 6:1)

 

 

 

 

 

Partnerji