slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Luca Vanni v Portorožu do prve zmage v karieri

 

30 letni Italijan iz enega najlepših regij Italije, Toskane, je v finalu teniškega turnirja ATP Challenger Tilia Slovenia Open z nagradnim skladom 42.500€ v Portorožu s 6:3 in 7:6 (6) premagal povratnika med najboljše Grego Žemlja.

 

Popolnoma polne tribune teniškega centra ŠRC Marina, zbralo se je 1750 gledalcev, od tega približno približno 150 italijanskih navijačev, je vseskozi držalo ritem navijanja. Med pobudniki iskanja nove slovenske zmage na portoroškem turnirju je bil tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki so mu na častni tribuni družbo delali Mima Jaušovec, predsednik tenis Slovenija Marko Umberger, predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek, član uprave Jaka Dolenc in direktor turnirja Denis Topčič.

V prvem nizu sta oba zadržala svoj servis do šeste igre, ko je Vanniju uspel prvi break, kar se je na koncu izkazalo za odločilno. Zanimivo, da je pred dvobojem Žemlja dobil žreb, po katerem se je odločil, da bo kot prvi serviral dve leti starejši Italijan, ki mu je uspelo sedem asov, izkoristek prvega servisa pa je imel kar 93%. V drugem sta, kljub glasnemu navijanju, oba nadaljevala in držala svoj servis v svojih rokah. Žemlja je pri vodstvu 5:4 imel priložnost za niz, a je na drugi servis Vannija zadel neposredno na gumijasti dušilec vibracij in Italijan se je vrnil v igro. V igri na srečo, podkrepljeno z veliko poguma in znanja, kot radi rečemo za tie break, je povedel Vanni, a je Žemlja po zaostanku z 0:3 povedel s 5:3. V dolgi menjavi je Žirovčan napravil neizsiljeno napako z bekendom, nato pa je Vanni zadel dva asa zapored in četrtega v podaljšani igri ter osvojil sploh prvi turnir serije Challenger v karieri. Vanni je zabil kar 15 asov, Žemlja štiri. Izkoristek Italijanovega prvega servisa je bil 86%, Slovenčevega le 71. Izzid v osvojenih točkah je bil 76:65 za dve elti starejšega Italijana.

 

Luca Vanni: »Neverjeten teden je za menoj. Skoraj dve leti nisem igral zaradi poškodbe kolena, zdaj pa mi uspelo osvojiti prvi Challenger turnir. V Portorožu mi je zelo lepo, prijeten turistični kraj je in tudi precej italijanskih navijačev se je zbralo v finalu. Čestitke tudi Gregi Žemlja, ki je izjemen igralec in prav neverjetno je, kako hitro se je v nekaj mesecih vrnil med najboljše. Spomnim se, ko sem ga gledal po televiziji, ko je v Davisovem pokalu Italija igrala proti Sloveniji, no zdaj pa sem igral z njim v finalu. Hvala vsem, ki so prišli v Portorož.«

 

Grega Žemlja: »Seveda nisem zadovoljen s finalom. Vedno grem na zmago.  Luca je igral dobro in res je neverjetno serviral. Zmagal nisem, sem pa zadovoljen s tednom v Portorožu. To je moj turnir in tu se počutim odlično. Morda bi potrebovali še kakšen fitnes, ampak so organizatorji resnično dobro poskrbeli zame. Še pomembneje pa je to, da se počutim odlično in nimam nikakršnih težav, s katerimi sem se ukvarjal zadnji dve leti. Občinstvo je bilo odlično in upam, da skupaj popeljemo slovenski tenis naprej, višje. Zdaj grem na podobno močne turnirje v Italijo. Verjamem, da se lahko prebijem precej višje po lestvici ATP.«

Partnerji