slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Grega Žemlja v polfinalu turnirja Tilia Slovenia Open v Portorožu

Na teniškem turnirju Tilia Slovenia Open v Portorožu z nagradnim skladom 42.500€ se je Grega Žemlja po težkem dvoboju proti Mirzi Bašiču iz BIH uvrstil v polfinale. Mlademu Aljažu Radinskemu pa se žal ni uspelo prebiti med štiri najboljše.

Žemlja je imel dozdaj na turnirju v Portorožu daleč najtežje delo, saj se je štiri leta mlajši Sarajevčan pokazal za izjemno težkega tekmeca, poleg tega pa je Bašič v tem obdobju v življenjski formi, pred 14 dnevi je namreč zmagal na challengerju v italijanskem Recanatiju in tam v finalu premagal 83. igralca sveta latvijca Bernakisa. Prvi niz je bil odločen v podaljšani trinajsti igri, potem ko je Žirovčan odvzel servis Sarajevčanu za vodstvo 3:1, takoj zatem pa se je situacija zamenjala in do tie breaka sta oba zadržala svoj servis. Pri vodstvu 6:5 v podaljšani igri je Bašič silovito napadel servis Žemlje in povedel z 1:0 v nizih. Drugi niz je s 7:5 pripadel predlanskemu zmagovalcu, potem ko je ob nekajkratnem izenačenju odvzel servis v 11 igri. V odločilnem tretjem nizu sta bila tekmeca izenačena do 2:2, potem pa je Žemlja  z breakom povedel s 3:2 ter na svoj servis povedel s 4:2. Ko sta naslednja dva servisa ostala doma, je bilo že čutiti padec vztrajnosti in samozavesti štiri leta mlajšega Bašiča. Za piko na i, je Grega v deveti igri še enkrat odvzel servis Mirzi in po zadnji točki zmagoslavno dvignil roke.

Grega Žemlja: »Potrebno je garati in zdaj točno vem, da lahko zmagujem tekme v treh nizih. Proti Bašiču je bilo veliko težje kot proti Lacku. Fizično sem kar v redu, čeprav toliko tekem v nekaj dneh lahko povzroči kakšen šok telesu. Polfinalni nasprotnik Rus Kudryavtsev je zelo nepredvidljiv in pričakujem težko tekmo. Lepo je igrati pred tolikšnim občinstvom in to mi veliko pomeni. Upam, da jih bo v petek zvečer tudi veliko. Upam tudi, da bodo glasni.«

 

Žemlja se bo v jutrišnjem polfinalu ob 20 uri z neposrednim prenosom na Kanalu A, pomeril z nepredvedljivim Rusom Aleksandrom Kudryavtsevim (177. ATP), v prvem polfinalu ob 17h pa se bosta udarila Slovak Norbert Gomboš (128.) in Italijan Luca Vanni (141.).

V finalu konkurence dvojic se bosta, ob 18h na zunanjem igrišču srečali prvo postavljeni (1) A. Bury (BLR) / A. Siljestrom (ŠVE) proti (2) F. Martin (FRA) / P. Raja (IND)

 

20 letni Aljaž Radinski je največje presenečenje turnirja, potem ko je v uvodnih nastopih glavnega dela tekmovanja premagal igralca (Moriya, Eysseric), ki sta skoraj 1000 mest višje uvrščena na lestvici ATP. Radinski je sinoči igral dvoboj posameznikov, le 15 minut kasneje pa še tekmo drugega kroga dvojic. Zagotovo je ritem tekem, neusmiljena vročina in nenavajenost nastopanja na turnirju višjega ranga, pustila posledice na dvoboju četrtfinala. Šesti nosilec in 141. igralec na lestvici ATP, Italijan Luca Vanni je bil enostavno boljši in rezultat 6:2 in 6:0 niti ni bil tako nepričakovan, saj Italijan, kljub 30-im letom, igra v življenjski formi. Aljaž je pustil zadnji atom moči na igrišču, a na koncu z visoko dvignjeno roko pozdravil lepo popolnjene tribune na osrednjem igrišču stadiona ŠRC Marina v Portorožu.

Aljaž Radinski: »Moram priznati, da je bil danes Vanni boljši. Morda se pozna, da nisem povsem vajen ritma igranja iz dneva v dan, poleg tega sem včeraj odigral tekmo posameznikov in dvojic eno za drugo. Se pa mi je zgodilo nekaj čudovitega tukaj v Portorožu in kar je najpomembneje, premagal sem dva igralca, ki sta uvrščena okrog 200. mesta na lestvici ATP. Dobil sem 22 točk in tako bom verjetno na vseh turnirjih serije Futures uvrščen neposredno na glavni turnir. Hvala kapetanu slovenske reprezentance Blažu Trupeju za povabilo na turnir. Verjamem, da sem zaupanje upravičil. Najprej si bom vzel pet dni oddiha, potem pa sledijo štirje turnirji serije Futures na Bolu na Braču.«

Partnerji