slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Portoroški turnir ostaja v slovenskih rokah po zaslugi Blaža Kavčiča

Prvi nosilec turnirja Blaž Kavčič je v finalu z 2:1 v nizih premagal drugo postavljenega igralca Gillesa Mullerja iz Luksemburga.

Približno tisoč gledalcev je, kljub ne preveč lepemu vremenu, vendarle prišlo spodbudit Blaža Kavčiča, ki je bil v Portorožu vlečni konj slovenskega tenisa. Pričakovano je Blaž Kavčič zaigral v finalu, čeprav v prejšnjih tekmah ni bil povsem zadovoljen s svojo igro. Že v prvem nizu je bilo jasno, da bo prvi, ki bo uspel odvzeti servis nasprotniku imel velikansko prednost. Gilles Muller je eden izmed redkih igralcev med stotimi na svetu, ki goji igro, ki smo jo že malce pozabili. Začetni udarec in takojšen napad na mrežo, je stil igre, ki so ga nekdaj gojili Edberg, Becker, Sampras, Ivaniševič in do nekaj let nazaj tudi Roger Federer. Prvi niz je bil odločen pri rezultatu 5:5, ko je Kavčič odvzel servis Mullerju in takoj zatem uspešno zaključil uvodni niz finala. V nadaljevanju se je odvijala podobna bitka, le da je na trenutke Muller ostal na osnovni črti in bil enakovreden tekmec Kavčiču. 27-letni Ljubljančan je pri vodstvu s 5:4 imel izjemno priložnost celo zaključiti finale, a je v deseti igri drugega niza Kavčič na svoj servis osvojil le eno točko. Drugi niz je odločila 13 igra, v kateri pa je Muller odigral bolje in rezultat je bil izenačen na 1:1. Zadnji odločilni niz je Kavčič dvignil nivo igre, njegovi udarci so bili bolj napadalni, hkrati pa je Muller začel pešati pri začetnem udarcu. Kavčič je lažje branil Mullerjev servis, istočasno pa nekajkrat, z osnovne črte prišel do winnerja. Kar naenkrat je bilo 5:0 in samo še vprašanje časa je bilo, kdaj bo Kavčič zaključil dvoboj finala. Muller je osvojil še eno igro na svoj servis, potem pa je Kavčič rutinsko pripeljal dvoboj do konca. Blaž Kavčič je tako, po Ljubljani 2010, osvojil še drugi slovenski turnir serije Challenger, skupno pa je to že njegov 12. Blaž bo po dveh letih ponovno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP.

»Res sem vesel te zmage, tudi zaradi Portoroža, kjer je lani zmagal Grega Žemlja, letos pa je uspelo meni. Ne vem natančno, kaj se je zgodilo v drugem nizu, ko bi lahko že zaključil dvoboj. Sem pa vesel, da sem se v tretjem osredotočil na igro in uspel pozabiti slabši zaključek drugega niza. V tretjem nizu, vsaj tako se mi zdi, sem prestavil v višjo prestavo, hkrati pa je Muller malce slabše serviral. Stvari se po poškodbi in operaciji urejajo in mislim, da sem na dobri poti, da leto zaključim med najboljšimi  50-imi igralci sveta.«, je po tekmi povedal Kavčič.Poraženec v finalu, Gilles Muller je priznal: » Blaž je zasluženo osvojil turnir. Hotel sem zmagati, a ne znam opisati, kaj se mi je zgodilo v tretjem nizu. Ob začetku leta sem bil zaradi poškodbe 366. na lestvici ATP in zadal sem si cilj, da ob koncu leta končam med stoterico. Uspelo mi je mnogo prej. Hvala, ker sem bil tu v Portorožu. Lepo je tukaj, škoda je le, ker je vreme nagajalo. Organizacija turnirja je odlična, zato lahko rečem, da se igralci tu počutijo zelo dobro.«    

 

Začetni del finalnega obračuna je v Portorožu spremljal Nikola Pilić, edini na svetu, ki je s tremi različnimi reprezentancami  (Nemčija, Hrvaška in Srbija) osvojil Davisov pokal. Na podelitvi sta pokale Kavčiču in Mullerju podelila predsednik TZS g. Marko Umberger in direktor turnirja Tilia Slovenia Open g. Denis Topčič. Za konec pa je Blaž Kavčič s pomola cocktail bara Alaya skočil v morje in na atraktiven način zaključil turnir ATP Challenger Tilia Slovenia Open v Portorožu.

Partnerji