slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

V Portorožu pestro, zabavno in dobrodelno

Ob glavnem teniškem dogodku leta v Sloveniji, turnirju ATP Challenger Tilia Slovenia Open, je Teniška zveza Slovenije priredila cel niz vzporednih dogodkov, ki so močno prepletla različne otroške zgodbe.

Na enem najlepših slovenskih mestnih središč, na Tartinijevem trgu v Piranu, je na novo ustanovljeni teniški klub Val iz Portoroža prikazal tenis, kot igro zabave, smeha in jasno, del aktivnega življenja. Razvojno usmeritev kluba bo vodil nekdanji slovenski reprezentant Jaka Božič, ki je med drugim nastopil tudi na teniškem turnirju Slovenia Open, ki je v 90-ih letih v Domžalah postavljal odlične temelje organizacije velikih športnih dogodkov in hkrati poskušal uveljaviti slovenske teniške igralce. Na portoroškem turnirju Tilia Slovenia Open je kar nekaj imen, ki so bila tako ali drugače vpeta v enega najboljših turnirjev serije Challenger na svetu v tistem obdobju. Poleg Jake Božiča, tudi Blaž Trupej, kapetan slovenske reprezentance in osebni trener Blaža Kavčiča, pa Gregor Krušič, direktor TZS. Teniški klub Val je dobil izjemno okrepitev v Slavku Rasbergerju. V novi direktorski vlogi bo Rasberger, ki prihaja iz Umaga, a mu je Slovenija marsikdaj celo prvi dom, skrbel za hitrejšo dinamiko razvoja teniških dogodkov na Obali. Marjan Vidergar, kot najemnik igrišč ŠRC Marina, ne bi mogel najti boljše rešitve pri dvigovanju, tako tekmovalnega, kot tudi rekreativnega tenisa, v slovenskem Monte Carlu, saj je Rasberger pred 24 leti zasnoval idejo o obmorskem teniškem turnirju in jo tudi v Umagu izjemno vodil. Umaški turnir je eden najbolj priljubljenih turnirjev v Evropi in kot takšen, tudi velik magnet za slovenske teniške igralce, kot tudi za turiste. No, tudi portoroški turnir Tilia Slovenia Open je lani prejel nagrado direktorice ATP Challenger Joanne Langhorn.

Dodano vrednost predstavitve teniške šole TK Val je dala prisotnost Toma Kočevarja Dešmana, ki je bil poleg Blaža Kavčiča edini slovenski igralec uvrščen v drugi krog turnirja Tilia Slovenia Open. Kočevar Dešman je sicer kasneje izgubil obračun proti Hrvatu Mektiću, a je v Portorožu vseeno dosegel uvrstitev kariere. Dodatek z otroci na Tartinijevem trgu je pripomogel k simpatični promociji tenisa in teniškega turnirja, tudi zato, ker je ravno v tej uri Piran preplavila množica turistov, domnevno so prišli z ene izmed veliki ladij, ki križarijo po Jadranskem in Sredozemskem morju. Dober delovni načrt v TK Val bo zagotovo obrodil sadove, saj je vrhunski tenis na Obali, vsaj kar se članov in članic tiče, precej nazadoval.

Naval smeha in teniške igre se je nadaljeval na teniških igrišč ob stadionu v Portorožu, ko je prostor pod soncem zavzel t.i. Kid’s day – teniški dan za otroke, kamor sta z najmlajšimi teniškimi upi vstopila direktor TZS in nekdanji reprezentant, Gregor Krušič in igralec Gregor Repina (z Matjažem Jurmanom sta v konkurenci dvojic izgubila v 2. krogu). Hudomušen pristop obeh in zabavne igre so številne otroke spravile v dobro voljo, ko pa sta se na igrišču pridružila še Grega Žemlja in Blaž Kavčič, je bilo veselje nepopisno. Da ne govorimo o starših, ki so vseskozi obračali fotoaparate na ta in on način, otroci pa so poleg fotografij in majic (darilo TZS) prejeli še podpise, stisk rok in nepozaben spomin.

Zaključek četrtkovega dne je pripadel 18-letnemu Nicku Špoljaru Dežjotu. Danes 18-letni dijak piranske gimnazije je pred letom dni s portoroškega pomola skočil na glavo in si pri tem, na večji mivkasti grbini, poškodoval hrbet. Danes je, ob vsem dragem rehabilitacijskem programu, na vozičku, a si mladi mož, povsem upravičeno, jemlje pravico in o življenju razmišlja pozitivno in ambiciozno. Zaradi njega je Teniška zveza Slovenije povezala dober namen z družabnim dogodkom in nastal je poker večer v Casinoju Portorož. Ob povabljencih in tudi ob bolj ali manj rednih gostih s hazardersko žilico, je poker večer popestril celotni organizacijski odbor turnirja Tilia Slovenia Open, lanski zmagovalec turnirja Grega Žemlja, njegov trener Žiga Janškovec in nekaj znanih slovenskih obrazov. Celoten izkupiček prijav za turnir je šel v roke Nicku, pokeristi pa niso igrali za denar, pač pa so bili najboljši trije nagrajeni, vsi pa so se neizmerno zabavali in hkrati ugotavljali, da so profesionalni turnirji vse preveč togi in mirni, saj je bil Poker night za 18-letnega Nicka živahen, glasen in kot tak nadvse zabaven.

 

Teniška zveza Slovenije

Partnerji