slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

V ospredju Greg Rusedski in tudi njegov varovanec Kyle Edmund

Tretji tekmovalni dan je ponudil aktivno uro z legendarnim Gregom Rusedskim, porazom slovenske dvojice Repina/Jurman in zmago Rusedskega varovanca, 19-letnega Kyla Edmunda.

Edini slovenski nastop tretjega tekmovalnega dne teniškega turnirja Tilia Slovenia Open ni razočaral, saj sta Grega Repina in Matjaž Jurman, v drugem krogu konkurence dvojic nudila dostojen odpor, verjetno favoritoma portoroškega turnirja, Jamieju Delgadu in Gillesu Mullerju. Poraz s 4:6 in 3:6 ima tudi drugačen pogled, saj Slovenca v ničemer nista zaostajala za bolj zvenečima imenoma svetovnega tenisa. Prvo razmišljanje po porazu je bilo strogo teniško: » Škoda, ker sva bila res blizu, a nama je manjkal kakšen dober return, pa morda sva bila res oškodovana ob koncu prvega niza.« je dejal Repina. Oba sta se nasmehnila, ko sta dobila vprašanje, če bi se, očitno, v tem trenutku najbolj uigrana slovenska dvojica, čeprav ne Repina, ne Jurman ne igrata več profesionalnega tenisa, ponovno vključila v aktivno teniško kolonijo po svetu. Jurman ni skrival željo po ponovnem dokazovanju: » Mogoče pa res. Ta turnir nama je dal krila.« Fanta sta nedvomno dokazala, da z malce več treninga in osredotočenostjo na tenis, zlahka igrata v konkurenci dvojic, ki nastopajo na turnirjih serije Challenger in tudi večjih ter močnejših turnirjih, kjer pa denarne nagrade že približajo željo po igranju tenisa, ki prinaša kaj več od pokritja dnevnih stroškov.

Ne preveč natrpan dnevni program je nudil nekaj odmaknjenosti od tekmovalnega dela teniškega turnirja, zato so slovenski novinarji izkoristili pogovor in druženje z britansko – kanadskim, nekdanjim  teniškim asom, Gregom Rusedskim. Danes je 41-letni, po govoru sodeč, bi rekli, da prihaja iz ZDA, najbližje Angliji, ne samo zaradi žene in družine, tudi zaradi mladega 19-letnega Kyla Edmunda, ki uspešno nastopa v Portorožu. Rusedski je v sproščenem pogovoru ponudil nekaj modernega teniškega razmišlja pri razvoju mladih igralcev, pa tudi precej zanimivih zgodb, ki so pisale njegovo uspešno kariero. Rusedski je bil del teniške karavane od leta 1991 do leta 2007. V tem času je zmagal na 15ih turnirjih, žal med njimi ni turnirja za Grand Slam. Bil pa je blizu leta 1997, ko je v finalu US Opna izgubil proti Avstralcu Patu Rafterju. Med vsemi najboljšimi teniškimi igralci je premagal tudi Peta Samprasa in Andreja Agassija, a trn v peti mu ostaja Hrvat Goran Ivaniševič. Rusedski je pošteno priznal: » Res je, premagal sem vse najboljše. Pri vsakem teniškem igralcu obstaja nekdo, ki ga nikakor ne moreš premagati. Pri meni je bil to Goran Ivaniševič. Devetkrat sem izgubil, imel nekaj zaključnih žog, no deseto, zadnjo partijo, pa sem vendarle zmagal. Ivaniševič je bil izjemen igralec in dober človek. Resda malce nor, ampak tak je še vedno, saj igrava na turneji teniških legend (ATP Champions tour).« 

Po njegovim mentorstvom gre dobro tudi 19-letnemu Kylu Edmundu, ki se je sicer rodil v Južno-afriški republiki, a se je pri dobrih treh letih preselil v Veliko Britanijo. Edmund je bil leta 2013 na šestem mestu mladinske lestvice, pred dvema mesecema pa sta z Rusedskim začela sodelovati z enim samim ciljem, iz dneva v dan postati boljši teniški igralec. Edmund, ki je v prvem krogu komajda premagal Janeza Semrajca, je v drugem opravil še z Belorusom Gerasimovim, ki pri 22-ih letih prikazuje najboljši tenis v karieri. Mladi Kyle pridno nabira zmage, Greg Rusedski pa skrbno načrtuje vsak njegov korak, na igrišču pa zapisuje vsako mladeničevo potezo.

Partnerji