slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

Grega Žemlja zmagovalec Portoroža

Prvi teniški turnir Tilia Slovenia Open v Portorožu se je končal z domačim zmagoslavjem. Najboljši slovenski igralec Grega Žemlja je upravičil vlogo prvega nosilca in v finalu premagal Avstrijca Martina Fischerja s 6:4 in 7:5.

S končno zmago 26-letnega Žirovničana se je na najlepši možni način končal premierni turnir serije challenger, ki sta ga Teniška zveza Slovenije in glavni pokrovitelj turnirja odlično organizirala na teniško znani lokaciji na slovenski obali.

Uspeh Žemlje v finalu ni bil pod vprašajem. V prvem nizu je 55. igralec sveta že v uvodu odvzel servis skoraj dvesto mest nižjerangiranemu Avstrijcu in prednost zadržal vse do končnih 6:4, v drugem pa je bilo malce bolj tesno. Pri 5:4 je Žemlja rešil dve žogi za niz Fischerja, nato pa dobil naslednje tri igre in z asom končal dvoboj.

Izpolnil sem cilj, ki sem si ga zadal pred prihodom v Portorož. Za menoj sta dva izjemna tedna; najprej tretji krog v Wimbledonu, zdaj pa še zmaga na domačih tleh. Tu sem iz kroga v krog dvigoval raven igre in na koncu sem prav užival v igri. Zahvalil bi se vsem, ki so organizirali ta fantastičen turnir; v svetu tenisa ni običajno, da so challengerji tako vrhunsko pripravljeni,” je dejal zmagovalec.

Grega Žemlja po zmagi

Žemlja je za zmago prejel 4300 evrov in 80 točk ATP, s katerimi bo na novi lestvici ATP izboljšal svojo in tudi najvišjo slovensko uvrstitev v zgodovini. Ta je bila do zdaj 49. mesto. “To je potrditev, da sem na pravi poti. Vedno pa je treba imeti še višje cilje, tako da sem si zdaj zastavil preboj med prvih trideset oziroma štirideset igralcev na svetu,” dodaja najboljši slovenski igralec tenisa.

Po šesti zmagi na turnirjih serije challenger se bo Žemlja prihodnje tri tedne posvetil fizični pripravi, saj želi priti čim bolje telesno pripravljen na ameriško turnejo.

Proslavljanje tega naslova ne bo evforično. Vzel si bom tri dni odmora, nato pa se v Kranju začel telesno pripravljati na nove podvige. Čas do odhoda v ZDA bom preživel v Portorožu, saj bosta sem prišla tudi Ciprčan Marcos Baghdatis in njegov trener Željko Krajan, tako da bom imel priložnost za vrhunske treninge,” je še dejal Žemlja.

Malo je zmanjkalo, da bi se turnir končal kar z dvojnim slovenskim zmagoslavjem. V finalu igre dvojic sta morala Aljaž Bedene in Blaž Rola priznati premoč prvima nosilcema s Hrvaške, ki sta v odločilnem tretjem nizu zmagala z 10:5.

Partnerji