slo-open twitter profile slo-open facebook profile slo-open youtube profile slo-open instagram profile

ALJAŽ BEDENE V FINALU FAVORIT PROTI NORVEŽANU ĐURASOVIĆU

V finalu najmočnejšega teniškega turnirja pri nas ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open bosta nastopila, 1. nosilec Aljaž Bedene in presenečenje v Portorožu, Norvežan Viktor Đurasović.

 

V slovenskem polfinalu, kjer sta se drugič v profesionalni karieri pomerila Aljaž Bedene in Blaž Rola, so gledalci, ki so napolnili teniški stadion v Portorožu, videli tenis, ki kakovostno spada med top 100, a zmagovalec je vedno le en. Tokrat je bil bolj čvrst in zanesljiv Bedene, ki je dobro leto mlajšega Ptujčana kaznoval skorajda za vsako napako. Zanimivo, da je imel Blaž boljši izkoristek prvega servisa, a je bil pri drugem v močno podrejenem položaju. Na drugi servis Role je Bedene praktično osvojil vse točke, kar je bil dovoljšen razlog za poraz, trenutno 141. igralca na svetu. Aljaž je bil zmagi nekoliko bolj zadovoljen kot prejšnje dni: »Moral sem se potruditi in verjetno sem odigral najboljšo tekmo v Portorožu. Dokazal sem, da če izvajam svoje udarce, če ne delam neumnih napak in če sem vseskozi motiviran, lahko igram zelo dober tenis. Tako se mislim lotiti tudi finala. Čestitke Đurasoviću za najboljši rezultat kariere.«

Blaž Rola po porazu ni bil razočaran saj je jasno dejal: »Danes je zmagal boljši in o tem ni dvoma. Igral sem slabše kot prejšnje dni. Delno sem kriv sam, delno pa Aljaž. Kaznoval me je za vsako napako, jaz njega ne. Me pa veseli, da je danes prišlo veliko število ljudi na stadion, kar je odlično za nas in za slovenski tenis.«

Podobno iskreno je v kotičku za igralce »players corner« po dvoboju dejal tudi Bedene: »Hvala vsem, ki ste prišli na polfinalno tekmo. Lepo je videti takšno spodbudo in seveda je tudi lažje igrati. Lepo ste podprli slovenski tenis.«

 

Tridesetletni Ljubljančan lahko hkrati postane tretji slovenski zmagovalec portoroškega challengerja. Prvo leto 2013 je slavil Grega Žemlja, ki je v polfinalu premagal prav Bedeneta, naslednje leto pa je bil najboljši Blaž Kavčič.

 

Še prej je kot prvi v finale vstopil Norvežan Viktor Đurasović, katerega starša prihajata iz BIH (oče iz Mostarja, mati iz Doboja). Ko je na Balkanu divjala vojna sta starša ločena pobegnila v Skandinavijo in se tam našla. Viktor je v Portorožu dosegel vrhunec svoje kariere, saj je do danes le dvakrat nastopil v četrtfinalu turnirja serije challenger. Čeravno je izgubil prvi niz proti lanskemu zmagovalcu Portoroža, Francozu Constantu Lestiennu, pa je z borbeno in močno igro povsem zagospodaril tako v drugem kot tudi v tretjem nizu. Zmaga je povsem zasluženo Viktorjeva.

 

Posebno zgodbo sta spisala teniški veteran 34-letni Gruzijec z ruskim potnim listom Teymuraz Gabashvili in 29-letni Španec Carlos Gomez Herrera, ki sta se v Portorožu odločila, da bosta igrala skupaj in to le pet minut pred rokom prijav. Gabashvili naj bi na slovenskem challengerju igral z Romanom Safiulinom, a se je slednji premislil in nastala je zmagovita dvojica. V finalu sta Teymuraz in Carlos prikazal všečen tenis in brez večjih težav porazila 3.nosilca Avstrijca Lucasa Miedlerja in Tristana Weissborna. Prav Lucas ni skrival razočaranja, saj je že lani izgubil finale, le da takrat v paru s Srbom Nikolo Čačićem.

 

Zapišimo še eno pohvalo. Finale v konkurenci moških dvojic je sodil 40-letni Blaž Anže Pipan, kar med aktivnimi slovenskimi sodniki, na turnirjih serije challenger, še ni uspelo nikomur.

 

  • polfinale, posamezno

Aljaž Bedene (SLO/1.) – Blaž Rola (SLO/3.) 6:3, 6:2

 

  • polfinale, posamezno

Viktor Đurasović (NOR) – Constant Lestienne (FRA/6.) 3:6, 6:1, 6:1

 

  • finale, dvojice:

Teymuraz Gabashvili (RUS), Carlos Gomez Herrera (ŠPA) – Lucas Miedler, Tristan Samuel Weissborn (oba AVT) 6:3, 6:2

 

Nedelja, 18. avgust

Finale ob 20. uri (prenos Sport Klub)

Aljaž Bedene (SLO/1.) – Viktor Đurasović (NOR)

 

Tenis Slovenija

GB

 

 

Partnerji